Publicerad: 25 april 2019

GÖTEBORG. Utvisningarna fortsätter att sänka Djurgården.

I SM-fina tre blev man straffade tre gånger om och föll med hela 5–2.

SM-finalen presenteras i samarbete med ATG Sport

Djurgården kvitterade SM-finalen senast efter förlusten i Scandinavium i söndags. Under torsdagen var det dags för match tre i finalserien och ett nytt utsålt Scandinavium väntade lagen.

Publiken eldade på sina hemmaspelare med ett magiskt tryck inledningsvis. Redan efter tjugo sekunder fick Chay Genoway fri yta att skjuta från den offensiva tekningscirkeln, men pucken tog i ribban.

Målet skulle dock komma för hemmalaget. Efter 1:07 in på den första perioden avlossade Jacob Moverare ett skott från blålinjen som letade sig in bakom Adam Reideborn. Frölunda fortsatte att ösa på efter målet, vilket fick Djurgårdens tränare Robert Ohlsson att ta timeout redan efter två minuter.

Timeouten gav effekt för Djurgården, som hittade in i matchen. Åtta minuter in i perioden kom kvitteringen, sedan Olle Alsing dragit iväg ett skott som letat sig in bakom Johan Mattsson. Målet såg inte helt otagbart ut för Frölundamålvakten.

Med fyra minuter kvar av den första perioden hade Frölunda läge att ta ledningen på nytt. Chay Genoway tog in pucken i zon, vickade på axeln, fick bort sin försvarare och hittade Joel Mustonen på bortre stolpen som ej fick träff på pucken.

I slutet av perioden knuffade Jakob Lilja in Frölundas back Jacob Moverare i Johan Mattsson som såg ut att få rejält ont. Mattsson fortsatte perioden ut, men inför mittenakten valde Roger Rönnberg att byta målvakt. Johan Gustafsson in alltså.

Hemmalaget fick en drömstart på den andra perioden. Redan efter 30 sekunder kom ledningsmålet. Brandon Gormley avlossade ett halvdant skott som letade sig in bakom Adam Reideborn. Det var kanadensarens andra slutspelsmål.

Även 3–1 skulle komma. Efter 2:15 in på den andra perioden tryckte Samuel Fagemo in en puck i röran framför Djurgårdens mål.

Men Djurgården gav sig inte. Drygt två minuter efter Frölundas ledningsmål fick Jakob Lilja fri yta på vänsterkanten och avlossade ett skott som letade sig in i Johan Gustafssons bortre kryss. Mål för andra matchen i rad för Djurgårdsforwarden, som innan final nummer två inte hade gjort mål i slutspelet.

Lagen fortsatte att skapa chanser. Efter sex minuter in i perioden skickade Jonathan Sigalet iväg en puck från blå som tog i ribban. Ytterst nära 4–2. Strax därefter letade sig Daniel Brodin loss från sin markerande back och bröt in på mål, men Gustafsson var med på noterna den gången.

Efter 12:42 in i perioden åkte Djurgårdens Linus Hultström ut för crosschecking. Det tog bara sjutton sekunder innan Frölunda hade hittat rätt i powerplay, för andra gången den här kvällen. Ryan Lasch med en magnifik pass till Joel Lundqvist i slottet och Frölundakaptenen lirkade in pucken högt bakom Reideborn.

Efter drygt två minuter in i den tredje perioden utvisades Djurgårdens Marcus Davidsson två plus tio minuter för checking from behind sedan han tacklat Frölundas Simon Hjalmarsson in mot sargen.

Frölunda tog tillvara på det efterföljande powerplayet. Ryan Lasch letade sig in framför mål och styrde in Samuel Fagemos skott från nära håll.

Det målet fastställde också slutresultatet och därmed leder Frölunda finalserien med 2–1 i matcher.

Frölunda – Djurgården 5–2 (1-1, 3-1, 1-0)
1–0 (01:07) Jacob Moverare (Samuel Fagemo, Simon Hjalmarsson)
1–1 (08:00) Olle Alsing (Jacob Josefson)
2–1 (20:29) Brandon Gormley (Rhett Rakhshani, Ryan Lasch)
3–1 (22:15) Samuel Fagemo (utan assist)
3–2 (23:38) Jakob Lilja (Jason Garrison, Daniel Brodin)
4–2 (32:59) Joel Lundqvist (Ryan Lasch, Rhett Rakhshani)
5–2 (42:43) Ryan Lasch (Samuel Fagemo, Chay Genoway)